Image Alt

Oostenrijk

Al jaren is Oostenrijk een geliefde wintersportbestemming voor veel Nederlanders. Daar waar Zwitserland relatief duur is, Frankrijk vol zit met dronken studenten en Italië weer net te ver weg is, blijft Oostenrijk een klassieker als het gaat om de wintersportvakantie.

Van alle Nederlandse wintersporters gaat maar liefst 50% naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie!

Op zich is dat niet zo vreemd want met de prijs/kwaliteit-verhouding van Oostenrijk als wintersportbestemming is niets mis. Natuurlijk zijn prijzen van hotels en restaurants tijdens het wintersportseizoen in Oostenrijk, hoger dan buiten het ski-seizoen.

Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwitserland is dit Alpenland relatief goedkoop en in vergelijking met Frankrijk krijg je meer waar voor je geld.

Wintersportvakantie Oostenrijk inclusief skipas

Zo goed als alle reizen naar de Oostenrijkse wintersportgebieden die worden aangeboden op deze website, zijn inclusief skipas voor het gebied waar je accommodatie zich bevindt.

Reserveer je zelf een losse accommodatie, via Booking.com bijvoorbeeld, dan is een skipas meestal weer niet inbegrepen. Op verzoek kan de eigenaar van de accommodatie deze skipas meestal wel voor je klaarleggen bij de receptie, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf bij de lokale VVV een skipas kopen.

Het is niet zozeer goedkoper als je een wintersportvakantie naar Oostenrijk via één van onze aanbieder reserveert, maar het is wel makkelijker en het bespaart je tijd.

Overnachten in een hotel tijdens de wintersportvakantie

Dat begint al met de hotels in de wintersportgebieden. Van oudsher zijn veel hotels (of pensions) in de Oostenrijkse wintersportdorpen in handen van families. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar veel grote hotels langs de pistes staan voor het massa-toerisme.

Dit maakt dat de wintersporthotels in Oostenrijk weliswaar duurder zijn dan de giga-hotels in Frankrijk, maar de Oostenrijkse hotels zijn wel veel gezelliger dan de goedkope varianten in de Franse Alpen.

En waar vroeger de Franse wintersportaccommodatie nog prat gingen op hun ligging direct aan de pistes, moeten zij tegenwoordig steeds meer Oostenrijkse wintersportaccommodaties voor zich dulden aangezien ook in dit laatste land steeds meer hotels en appartementen direct aan de pistes worden gebouwd.

Overnachten in een appartement

Ook als het budget beperkt is kan je op wintersportvakantie gaan naar Oostenrijk. Er zijn in elk dorp voldoende appartementen beschikbaar, waar je met een hele groep of familie kan verblijven.

Meestal zijn appartementen goedkoper dan hotels, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je zelf nog wel voor je eten en drinken moet zorgen. Je kan dit oplossen door elke avond te gaan eten in een restaurant, maar als je dat doet dan is een wintersportvakantie in Oostenrijk weer voordeliger in een hotel.

Overnachten in een chalet in Oostenrijk

Een betaalbaar alternatief voor het verblijf in een hotel of appartement tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk is het catered of “all inclusive” chalet. Daar waar je in een appartement meestal met slechts vier of zes personen overnacht, kan je in een chalet vaak met tien of meer personen slapen.

Er zijn in Oostenrijk ruim voldoende chalets beschikbaar die je kunt reserveren inclusief of exclusief catering. Reserveer je een skichalet inclusief catering tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk, dan zorgt een conciërge er elke ochtend voor dat er ontbijt in de keuken voor je klaar staat.

’s Avonds is er zelfs een kok die inkopen voor je heeft gedaan en die de maaltijd voor jou en je mede-wintersporters bereid.

Een catered skichalet in Oostenrijk is van alle accommodaties helaas wel de duurste variant, maar daar staat tegenover dat je nergens meer naar hoeft te kijken. Je hoeft geen boodschappen te doen, je hoeft niet te koken en je hoeft je ook niet druk te maken om met een grote groep te reserveren in een restaurant.

Deel je de kosten door het aantal personen, dan ze zal je de praktijk zien dat de kosten per persoon niet eens zo heel veel hoger zijn dan wanneer je tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk in een hotel overnacht.

Wellness tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk

Nog zo’n trend van de laatste jaren; wellness tijdens de wintersportvakantie! Steeds meer wintersporters laten de après-ski voor wat het is en duiken na het sluiten van de pistes direct de privé-sauna in. Daarnaast hebben veel chalets op het balkon een heerlijke jacuzzi staan waar men kan relaxen.

Voor wie wél op wintersportvakantie wil, maar niet actief wil skiën of snowboarden, zijn er legio accommodaties die juist volledig gericht zijn op een culinaire ervaring en een wellness-vakantie. Vroeger was dit louter voorbehouden aan de Club Med-resorts, maar tegenwoordig zijn er steeds meer (luxe) accommodaties waar wellness-faciliteiten net zo onmisbaar zijn als gratis wifi bijvoorbeeld.

Eten en drinken tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk

Kaiserschmarrn, Apfelstrudel en Schnitzel met friet! Dat is kort gezegd hét wintersportvoedsel in Oostenrijk. Hoe creatief en culinair de koks ook hun best doen; de meerderheid van de wintersporters wil niet anders dan deze maaltijden.

Omdat je zoveel in beweging en in de koude buitenlucht bent, heb je vaak behoefte aan twee warme maaltijden per dag. Al is het alleen maar om een goede bodem te leggen voor de beruchte après-ski. Daarom zie je ook veel mensen met spaghetti en pasta in de restaurants op de pistes.

Net als de accommodaties is ook het eten en drinken tijdens de wintersportvakantie in Oostenrijk van een prima prijs/kwaliteit-verhouding. Je kan je bord flink opscheppen zonder al te veel geld kwijt te zijn.

Après-ski tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk

Als je dan eindelijk lekker hebt geslapen en de hele dag op de lange latten of snowboard hebt gestaan is het tijd voor misschien wel het leukste deel van de wintersportvakantie in Oostenrijk: de après-ski!

Je kan, financieel, de après-ski zo gek maken als je wilt! Voor de ene wintersporter is de après-ski na één wijntje al klaar, de ander komt pas naar de vijfde pul bier los. In veel Oostenrijkse skigebieden worden vooral tijdens de opening van het seizoen, wereldberoemde artiesten en DJ’s ingevlogen.

Of je nu nog in een bar op de piste staat tegen zonsondergang, of je al in het dal bent; de après-ski is in Oostenrijk misschien wel het leukst van allemaal!

Vliegen of met de auto naar je wintersportvakantie in Oostenrijk

Daar waar vroeger iedereen met de auto (of bus) naar de wintersportvakantie in Oostenrijk ging, zijn er tegenwoordig ook uitstekende vliegverbindingen naar de twee luchthavens voor wintersporters; Innsbruck en Salzburg.

De meeste Oostenrijkse wintersportgebieden liggen op zo’n tien uur rijden vanaf Utrecht, maar op zwarte zaterdagen loopt het meestal volledig vast rondom München. Alleen al hierom is vliegen naar je wintersportvakantie in Oostenrijk vaak sneller dan met de auto.

Als je met de auto naar je wintersportvakantie in Oostenrijk gaat, vergeet dan niet om een vignet te kopen. De kosten voor een vignet van 10 dagen liggen rond de €10. Heb je geen vignet achter je voorruit dan kunnen de boetes oplopen tot wel € 240.

Vignetten voor Oostenrijk zijn te koop bij de laatste tankstations voor de grens met Oostenrijk, aan de grens zelf, maar nog makkelijker is het om vooraf online een vignet te bestellen.

Nadeel van vliegen is natuurlijk dat je niet al je ski-materiaal kan meenemen, vandaar dat veel mensen die met het vliegtuig naar Innsbruck of Salzburg vliegen dit slechts voor een weekend doen.

De zaterdag is tegenwoordig ook geen vaste wisseldag meer, waardoor mensen veel flexibeler kunnen afreizen naar Oostenrijk. Hierdoor is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een lang weekend te gaan skiën.

Zowel Transavia als Easyjet vliegen vanuit Amsterdam naar Innsbruck en Salzburg. Vanuit Eindhoven en Rotterdam vliegt alleen Transavia naar deze twee bestemmingen. Alle bovengenoemde routes worden van begin december tot half april, dagelijks gevlogen en tickets beginnen al vanaf € 29 per enkele reis (zonder bagage).

Vanuit Antwerpen vliegt TuiFly tijdens het wintersportseizoen, twee maal per week naar Innsbruck.

Beste periode voor een wintersportvakantie naar Oostenrijk

In een aantal ski-gebieden zoals Sölden kan je het hele jaar door op de gletsjer skiën, maar over het algemeen kan je in hoger gelegen Oostenrijkse wintersportgebieden skiën snowboarden van oktober en begin mei.

In de lager gelegen wintersportgebieden (onder de 2000 meter) is het eerste weekend van december meestal de ‘kick-off’ van het wintersportseizoen en de sluiting het weekend na Pasen. Dat kan in sommige jaren betekenen dat je nog tot het laatste weekend van april kunt skiën.

De periodes met de beste sneeuw in Oostenrijk is meestal van half januari tot half maart. Dan is de sneeuw bijna dagelijks vers en wordt er het meest georganiseerd in de wintersportgebieden.

Van oudsher zijn de dagen rondom Kerst en Oud en Nieuw vooral met Duitsers druk. Nederlanders en Belgen komen vooral tijdens voorjaars- of krokusvakantie genieten van hun wintersportvakantie in Oostenrijk.

You don't have permission to register