Image Alt

Zwitserland

Daar waar Oostenrijk en Frankrijk al jaren klassiekers zijn als bestemmingen voor een wintersportvakantie, is Zwitserland een beetje een ondergeschoven kindje.

Hoewel de prijs/kwaliteitverhouding voor een wintersportvakantie in Zwitserland uitstekend is, denken veel mensen dat skiën of snowboarden in dit Alpen-land duur is.

De prijzen voor een goedkope wintersportvakantie in Zwitserland zijn geheel afhankelijk van de koers van de Zwitserse franc. Het ene jaar staat deze munt gunstiger ten opzicht van onze euro, het andere jaar minder gunstig.

De tarieven van de skipassen zijn ongeveer net zo duur als in omliggende wintersportlanden zoals Oostenrijk, Frankrijk of Italië. Ook de accommodaties zijn slechts iets duurder, maar het verschil zit hem vooral in eten en drinken, dat is in Zwitserland wel iets duurder.

Waar je tijdens het wintersportseizoen in Oostenrijk over de Nederlanders struikelt (de helft van de Nederlanders gaat naar Oostenrijk op wintersportvakantie), valt het in Zwitserland reuze mee met landgenoten. Blijkbaar is de perceptie tóch dat Zwitserland heel duur is, en dat schrikt gierige Nederlanders natuurlijk af.

Frankrijk als wintersportbestemming is voor velen ook nog een alternatief, maar de accommodaties zijn daar vaak iets minder luxe dan in Zwitserland. Vooral studenten en jongeren brengen hun wintersportvakantie in Frankrijkdoor.  Vandaar dat koppels en gezinnen eerder zullen kiezen voor een wintersportvakantie in Zwitserland dan in Frankrijk bijvoorbeeld.

Op zich is, zoals hierboven al beschreven, met de prijs/kwaliteit-verhouding van Zwitserland als wintersportbestemming is niet heel veel mis. Natuurlijk zijn prijzen van hotels en restaurants tijdens het wintersportseizoen in Zwitserland, hoger dan buiten het ski-seizoen.

Wintersportvakantie Zwitserland inclusief skipas

Zo goed als alle reizen naar de Zwitserse wintersportgebieden die worden aangeboden op deze website, zijn inclusief skipas voor het gebied waar je accommodatie zich bevindt.

Reserveer je zelf een losse accommodatie, via Booking.com bijvoorbeeld, dan is een skipas meestal weer niet inbegrepen. Op verzoek kan de eigenaar van de accommodatie deze skipas meestal wel voor je klaarleggen bij de receptie, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf bij de lokale VVV een skipas kopen.

Overnachten in een hotel tijdens wintersportvakantie Zwitserland

Van oudsher zijn veel hotels (of pensions) in de Zwitserse wintersportdorpen in handen van families. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar veel grote hotels langs de pistes staan voor het massa-toerisme.

Dit maakt dat de wintersporthotels in Zwitserland weliswaar duurder zijn dan de giga-hotels in Frankrijk, maar de Zwitserse hotels zijn wel veel gezelliger dan de goedkope varianten in de Franse Alpen.

En waar vroeger de Franse wintersportaccommodatie nog prat gingen op hun ligging direct aan de pistes, moeten zij tegenwoordig steeds meer Zwitserse wintersportaccommodaties voor zich dulden aangezien ook in dit laatste land steeds meer hotels en appartementen direct aan de pistes worden gebouwd.

Overnachten in een appartement tijdens wintersportvakantie Zwitserland

Ook als het budget beperkt is kan je op wintersportvakantie gaan naar Zwitserland. Er zijn in elk dorp voldoende appartementen beschikbaar, waar je met een hele groep of familie kan verblijven.

Meestal zijn appartementen goedkoper dan hotels, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je zelf nog wel voor je eten en drinken moet zorgen. Je kan dit oplossen door elke avond te gaan eten in een restaurant, maar als je dat doet dan is een wintersportvakantie in Zwitserland weer voordeliger in een hotel.

Overnachten in een chalet tijdens wintersportvakantie Zwitserland

Een betaalbaar alternatief voor het verblijf in een hotel of appartement tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland is het catered of “all inclusive” chalet.

Daar waar je in een appartement meestal met slechts vier of zes personen overnacht, kan je in een chalet vaak met tien of meer personen slapen.

Er zijn in Zwitserland ruim voldoende chalets beschikbaar die je kunt reserveren inclusief of exclusief catering. Reserveer je een skichalet inclusief catering tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland, dan zorgt een conciërge er elke ochtend voor dat er ontbijt in de keuken voor je klaar staat.

’s Avonds is er zelfs een kok die inkopen voor je heeft gedaan en die de maaltijd voor jou en je mede-wintersporters bereid.

Een catered skichalet in Zwitserland is van alle accommodaties helaas wel de duurste variant, maar daar staat tegenover dat je nergens meer naar hoeft te kijken. Je hoeft geen boodschappen te doen, je hoeft niet te koken en je hoeft je ook niet druk te maken om met een grote groep te reserveren in een restaurant.

Deel je de kosten door het aantal personen, dan ze zal je de praktijk zien dat de kosten per persoon niet eens zo heel veel hoger zijn dan wanneer je tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland in een hotel overnacht.

Wellness tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland

Nog zo’n trend van de laatste jaren; wellness tijdens de wintersportvakantie! Steeds meer wintersporters laten de après-ski voor wat het is en duiken na het sluiten van de pistes direct de privé-sauna in. Daarnaast hebben veel chalets op het balkon een heerlijke jacuzzi staan waar men kan relaxen.

Voor wie wél op wintersportvakantie wil, maar niet actief wil skiën of snowboarden, zijn er legio accommodaties die juist volledig gericht zijn op een culinaire ervaring en een wellness-vakantie. Vroeger was dit louter voorbehouden aan de Club Med-resorts, maar tegenwoordig zijn er steeds meer (luxe) accommodaties waar wellness-faciliteiten net zo onmisbaar zijn als gratis wifi bijvoorbeeld.

Zowel in de zomer als in de winter staat Zwitserland bekend om de gezonde berglucht. Niet voor niets gaan er veel astma-patiënten op ‘vakantie’ naar de kuuroorden van Zwitserland om hun longen frisse lucht te geven.

Misschien hebben de Zwitsers de combinatie van wellness en wintersport wel uitgevonden, want bijna elke accommodatie heeft wel wellness-faciliteiten, dit in tegenstelling tot accommodaties in Oostenrijk en Frankrijk.

Eten en drinken tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland

Waar je op de Oostenrijkse pistes niet om de Kaiserschmarrn, Apfelstrudel en Schnitzel met friet heen kunt, is het eten en drinken tijdens een wintersportvakantie in Zwitserland van een hoger niveau!

Natuurlijk zijn bovengenoemde maaltijden óók gewoon verkrijgbaar in de restaurants op de pistes, maar de Zwitserse wintersport-keuken is net iets verfijnder.

Dit maakt dat eten en drinken tijdens een wintersportvakantie in Zwitserland ook wel prijziger is dan in andere wintersportlanden.

Vooral de restaurants in het dal of in het dorp hebben vaak menu’s met stevige prijzen, daarom is het meestal voordeliger om een hotel te reserveren met ‘half-pension’, een catered skichalet te boeken óf om zelf boodschappen te doen en te koken.

Waar je in Oostenrijk niet om de schnitzel met friet heen kunt, ontkom je tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland niet aan de kaasfondue, raclette en als toetje natuurlijk échte Zwitserse chocolade.

Après-ski tijdens je wintersportvakantie in Zwitserland

Daar waar Oostenrijk en Frankrijk bekend staan om hun uitbundige après-ski feesten, is het in Zwitserland rustiger. Natuurlijk is er wel après-ski in Zwitserland, maar je komt vooral voor een wintersportvakantie naar Zwitserland om culinair te genieten.

In Oostenrijk en Frankrijk drink je vooral pullen bier tijdens de après-ski, in Zwitserland geniet je eerder van een wijntje of een cocktail.

In veel Zwitserse skigebieden is de après-ski vooral uitbundig tijdens de opening van het ski-seizoen. Wereldberoemde artiesten en DJ’s worden dan ingevlogen om het seizoen goed af te trappen.

Vliegen of met de auto naar je wintersportvakantie in Zwitserland

 

De meeste Zwitserse wintersportgebieden liggen op zo’n tien uur rijden vanaf Utrecht, maar op zwarte zaterdagen loopt het meestal volledig vast rondom Dijon, Lyon en Stuttgart.

Alleen al hierom is vliegen naar je wintersportvakantie in Zwitserland vaak sneller dan met de auto.

Als je met de auto naar je wintersportvakantie in Zwitserland gaat, vergeet dan niet om een vignet te kopen. De kosten voor een jaarvignet liggen tussen de € 35 en € 40. Heb je geen vignet achter je voorruit dan kunnen de boetes oplopen tot wel € 240.

Vignetten voor Zwitserland zijn te koop bij de laatste tankstations voor de grens met Zwitserland, aan de grens zelf, maar nog makkelijker is het om vooraf online een vignet te bestellen.

Nadeel van vliegen is natuurlijk dat je niet al je ski-materiaal kan meenemen, vandaar dat veel mensen die met het vliegtuig naar Zwitserland vliegen dit slechts voor een weekend doen.

De zaterdag is tegenwoordig ook geen vaste wisseldag meer, waardoor mensen veel flexibeler kunnen afreizen naar Zwitserland. Hierdoor is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een lang weekend te gaan skiën.

Omdat veel wintersportgebieden tegen de Franse grens liggen, kan je ook makkelijk gebruik maken van de Franse luchthavens.

Voor wintersporters die naar het Noorden van Zwitserland gaan, adviseren wij om te vliegen op Bazel en/of Zurich. Wintersporters die de Zuidelijke wintersportgebieden van Zwitserland aandoen, kunnen het beste naar Milaan Malpensa vliegen. Alle overige wintersportgebieden liggen rondom Genève.

In onderstaande tabel hebben we de mogelijkheden op een rijtje gezet om te vliegen naar je wintersportvakantie in Zwitserland.

Wil je liever met de trein op wintersportvakantie naar Zwitserland, dan kan je goedkoop online bij NS International tickets reserveren.

Beste periode voor een wintersportvakantie naar Zwitserland

In een aantal ski-gebieden zoals Zermatt en Saas-Fee kan je het hele jaar door op de gletsjer skiën, maar over het algemeen kan je in hoger gelegen Zwitserse wintersportgebieden ski en snowboarden van oktober en begin mei.

In de lager gelegen wintersportgebieden (onder de 2000 meter) is het eerste weekend van december meestal de ‘kick-off’ van het wintersportseizoen en de sluiting in het weekend na Pasen. Dat kan in sommige jaren betekenen dat je nog tot het laatste weekend van april kunt skiën.

De periodes met de beste sneeuw in Zwitserland is meestal van half januari tot half maart. Dan is de sneeuw bijna dagelijks vers en wordt er het meest georganiseerd in de wintersportgebieden.

Van oudsher zijn de dagen rondom Kerst en Oud en Nieuw vooral met Zwitsers en Fransen druk. Nederlanders en Belgen komen vooral tijdens voorjaars- of krokusvakantie genieten van hun wintersportvakantie in Zwitserland.

Wintersportvakantie in Zwitserland combineren met Frankrijk

 

Veel mensen weten echter niet dat je met een Zwitserse skipas voor het gebied Les Portes du Soleil (bij Avoriaz) óók in Frankrijk kan wintersporten.

Het gebied Portes du Soleil bestaat uit maar liefst 12 Zwitserse en Franse dorpen. Op deze manier heb je dus twee wintersportvakanties voor de prijs van één!

You don't have permission to register